SD hävdar att båt- och bilstölder ökat massivt trots rekordfå anmälningar

I en video som nyligen cirkulerat på sociala medier påstår SD:s EU-parlamentariker Charlie Weimers att båtstölderna ökat “massivt”, liksom även bilstölder ”som skeppas över Östersjön”. Men nu, minsann, när gränserna runtom i Europa stängts på grund av covid 19, skulle den typen av brott minskat radikalt. ”Genom att vi inte har en infört en lockdown är ju läget i samhället ganska likt vad det var innan corona, men med den stora skillnaden att utländska ligor inte kan ta sig fritt över gränserna,” säger Weimers till partikollegan Jörgen Fogelklou i intervjun.

Problemet är bara, som vanligt, att resonemanget bygger på en stor lögn. Båt- och bilstölder har inte alls ökat ”massivt” före pandemin. Tvärtom. Den här typen av brott har minskat radikalt, och det långt före covid 19 och stängda gränser.

Här är fakta, direkt hämtat från statistikdatabasen på BRÅ:

  • Under 2018 och 2019 såg vi det lägsta antalet polisanmälda båtstölder sedan BRÅ överhuvudtaget började föra statistik i ämnet (1975).
  • När det gäller bilstölder har antalet polisanmälningar minskat massivt mycket under de senaste 20 åren. Sedan toppnoteringen 1990 (över 50000 ”fullbordade biltillgrepp”) har antalet bilstölder minskat successivt och var i fjol nere på 9013 fall. Det är en minskning på 82 procent!

SD vill ju gärna hävda att det går utför med gamla Svedala eftersom utlänningar kommer hit och begår brott. Då måste man ljuga och hävda att båt- och bilstölder ökar massivt, trots att de är på en rekordlåg nivå.