Frosseri i våldsbrott på SD:s Facebooksida – så skapas en falsk bild av ett land i kaos

Den som står ut med att ta en titt på SD:s officiella Facebooksida slås av följande mönster: med påfallande regelbundenhet, i princip dagligen, publicerar partiet nyheter om grova våldsbrott. Även om någon etnicitet oftast inte nämns i artiklarna som det länkas till, flödar kommentarsfälten över av främlingsfientlighet och rasism.

Bara under det senaste dygnet har SD publicerat följande nyheter.

”Misstänkt våldtäkt på Södermalm” – trots att gärningsmannens etnicitet inte framgår av artikeln förekommer kommentarer som ”enligt Islam är väl våldtäkter inget allvarligt brott för mannen”, ”nysvenskarna levererar” och ”mångkulturen berikar Sverige”.

”17-åring rånade fyra- döms till samhällstjänst” – trots att gärningsmannens etnicitet inte framgår kommenterar SD-anhängare med formuleringar som ”är du bara blatte så gäller inte lagen”, ”bättre mä utvisning” och ”bara sända tillbaks därifrån han kommit inget daltande här”.

”Bostad beskjuten i Sundbyberg” – ännu en artikel där det inte framgår vilket ursprung gärningsmännen har (ingen har gripits), men kommentarsfältet rymmer meningar som ”varning för den nya kulturen i Sverige!!!!!”, ”nya Sverige så har det gått” och ”ännu en vanlig dag i det nya Sverige….”.

Av de senaste 20 inläggen på SD:s Facebooksida handlar 16 (!) om brott och kriminalitet. Genom att ösa på med artiklar om brott vill SD skapa en bild av ett land i kaos, ett Sverige som spårat ur och där vi ser en enorm ökning av våldsbrott. Och varje enskilt brott är förstås allvarligt i sig, men enstaka fall säger ingenting om hur det egentligen ser ut med brottsligheten i Sverige. För den skenar inte alls.

Lars Lindström på Expressen har sammanfattat det hela väl i en text publicerad i januari: ”Enligt BRÅ… ligger misshandelssiffrorna för de två senaste åren lägre än de gjort på många år. Inte sedan 2005 har så få fall av misshandel och grov misshandel anmälts…”

Det SD sysslar med är ren propaganda. Partiet vill få oss att tro att Sverige befinner sig i kaos och att utvecklingen går åt fel håll. Hatet mot invandrare, men också mot rättsväsende, polis och beslutsfattare, florerar fritt i kommentarsfälten. Det är uppvigling inför öppen ridå.