Det dödliga våldet har inte tredubblats totalt – SD:s retorik skapar otrygghet

Gängkriminaliteten står återigen högst upp på den politiska dagordningen. Det står helt klart efter gårdagens partiledardebatt i riksdagen, den första för “spelåret” 2020-21. SD:s Jimmie Åkesson använde sig av stenhård retorik, och påstod att “sedan Stefan Löfven tillträdde har antalet fall av dödligt våld i kriminella konflikter ökat kraftigt. Det har mer än tredubblats på fem år.”

Man får anta att Åkesson utgår från en rapport som Brottsförebyggande rådet (BRÅ) släppte tidigare i år. Där framgår att antalet dödsfall inom “den kriminella miljön” ökat från under tio 2012 till över 30 under 2017 – mycket riktigt en tredubbling. Men Löfvén tillträdde ju inte som statsminister förrän hösten 2014. Den stora ökningen skedde innan han fick makt att regera på sin egen budget.

Det är viktigt att förstå att det dödliga våldet inte har tredubblats totalt sett. Det är inom den kriminella miljön kraftiga ökningen finns. Men SD vill gärna att “vanligt folk” ska känna sig mer otrygga, trots att våldet inte ökar bland “vanligt folk”. 

Leif GW Persson, hela Sveriges favoritkriminolog, sa i TV4 häromdagen att våldet inom de kriminella klanerna “är ett marginalproblem sett till befolkningen som helhet, som har tagit över goda delar av den politiska agendan och allmänintresset. Och det är mycket olyckligt.” Och naturligtvis har han rätt.

Om man ser till det dödliga våldet i Sverige som helhet har siffran – som förstås utan tvekan kan anses vara alldeles för hög oavsett – legat konstant runt 110 fall per år sedan 2015.

SE HELA RIKSDAGSDEBATTEN HÄR!