Se även: analys
Ämnesarkiv: FORSKNING
SD:s politik strider mot Europakonventionen
Sverigedemokraternas politik strider mot Europakonventionens skydd av minoriteters rättigheter. Det konstateras i en färsk kandidatuppsats från Göteborgs Universitet. Den pekar på den problematiska situation regeringen försatt sig i när man valt att samarbeta med SD. Samtidigt som SD:s politik strider mot Europakonventionen är det regeringens uppdrag att se till att konventionen efterföljs.
Sverigedemokraterna har själva hållit i taktpinnen när partiet normaliserats
Normaliseringen av Sverigedemokraterna, från ett parti som ingen skulle förhandla med till en tänkbar regeringspartner till och med för Liberalerna, är en process som har pågått sedan 1980-talet. Och det är SD själva som har hållit i taktpinnen. SD har gått från att extremt uttrycka sig om raser, dödsdom, abort och invandring, till att försvara typiskt svenska värden som välfärdsstaten, svensk kultur, demokrati och jämlikhet, enligt statsvetaren Sean Scull.
SD vinner stöd på rädslan för brott snarare än faktisk brottslighet
Ökar stödet för Sverigedemokraterna i takt med att skjutningarna blir fler? Det skulle man ju kunna tro. Men det finns, enligt ny forskning vid Göteborgs Universitet, inget tydligt samband. Istället pekar resultaten på att det är rädslan för brott, snarare än brotten i sig, som påverkar våra politiska attityder.
Ny forskning: Motsägelsefull retorik när SD pratar om vi och dem
En ny studie blottlägger hur motsägelsefull SD:s "vi-och-dem"-retorik är. ”De andra” (som utgör hotet) är muslimer, men "vi” definieras sällan som kristna. Och samtidigt som den muslimska ”massinvandringen” enligt SD skulle föra med sig många kvinnofientliga inslag, ser partiet feminism som något ”onödigt eller rentav farligt för den svenska familjen”.
Klimatförnekelse vanligare bland de som röstar på SD
Klimatförnekare förekommer i betydligt högre utsträckning bland SD-anhängare än hos de som sympatiserar med moderaterna och socialdemokraterna. Samtidigt finns det tydliga samband mellan antifeminism, skepsis mot public service och klimatförnekelse. Det visar ny forskning som publicerades i december.