SD kritiskt men svenskarnas förtroende för myndigheterna ökar

Enligt Kantar Sifos senaste mätning, som presenterades häromdagen, ökar anseendet för svenska myndigheter. ”Viktigt att vårda och värna, för demokratins och tillitens skull”, skriver Kantar Sifo klokt i en tweet. Högst anseende får SMHI, Kustbevakningen, Folkhälsomyndigheten, Konsumentverket och Läkemedelsverket.

SD pratar ofta om ”svenskhet”, men driver själva en retorik vars syfte är att slå hål på en av de allra mest utmärkande dragen hos det svenska folket: tilliten mellan människor och till samhällsinstitutionerna. Minskar förtroendet för samhället ökar chanserna för fascistiska och diktatoriska politiker att få gehör för sin agenda. Det har historien visat och är allmänkunskap. Ser vi vad SD gör här?

Vi vet ju att SD är oerhört kritiska mot Folkhälsomyndigheten, och till och med krävt Anders Tegnells avgång. Därför är det gott att se att exempelvis Folkhälsomyndigheten, som SD varit så kritiska mot, är den myndighet som (tillsammans med Riksbanken) ser störst uppgång i anseende i mätningen, som gjordes 23-maj-17 juni via över 15000 intervjuer.

Men FHM är långt ifrån den enda myndighet som SD kritiserat i akt och mening att försöka sänka dess anseende hos väljarna. SMHI, som åtnjuter högst anseende av alla myndigheter i Kantar Sifos mätning, blev 2017 beskyllda av SD för att ägna sig åt propaganda och ”tendentiös opinionsbildning”.

I februari ville SD kalla cheferna för Sveriges Radio och SVT till Kulturutskottet, ett försök att utöva politisk styrning av public service. I samband med Black Lives Matter-demonstrationerna har Jimmie Åkesson kritiserat polisen, och Arbetsförmedlingen – den vill SD avskaffa helt. Listan slutar med stor sannolikhet inte här…

LÄS HELA KANTAR SIFOS RAPPORT HÄR!