SD:s tal om välfärdskollaps är en skymf mot den svenska sjukvården

SD-ledaren ställer på välkänt maner grupp mot grupp i dagens Aftonbladet. Men han glömmer bort att en fjärdedel av de som tar hand om våra äldre och sjuka är just invandrare.

Fem år har gått sedan Sverige införde en tillfällig lagstiftning för att få fler flyktingar att söka asyl i andra länder än vårt. Sedan dess har antalet människor som fått uppehållstillstånd i Sverige minskat kraftigt. 2016 handlade det i snitt 12586 personer per månad – i år är siffran nere på 7546 per månad. Det är en minskning med 40 procent. Detta är kalla fakta.

I dag rapporterade Ekot om att “de senaste årens tuffare försörjningskrav har gjort att över 30 000 personer som sökt uppehållstillstånd på grund av anknytning till en person i Sverige fått avslag”. Att det gömmer sig mänskliga tragedier bakom vart och ett av dessa fall, det är inget som någon verkar bry sig om idag. Allra minst SD.

För den som tror att Sverigedemokraterna skulle vara nöjda med att invandringen nästan halverats sedan den så kallade flyktingkrisen 2015 får tänka om. I SD:s nya propagandakanal Riks hävdar gruppledaren Henrik Vinge att ett asylstopp måste införas och att “den här stora massinvandringen” måste upphöra. Och i dagens Aftonbladet ställer Jimmie Åkesson invandrarna mot “äldre och sjuka” och påstår utan omsvep att “priset” för invandringspolitiken “betalas av våra äldre, sjuka och löntagare som trots att de kämpat ett helt liv, får se välfärden kollapsa när den behövs som mest.”

Retoriken, där samhällets grupper ställs mot varandra och där invandringen pekas ut som roten till allt ont, följer invand SD-retorik. Med envishet vill partiet beskriva Sverige som ett land på randen till katastrof – man slår helt enkelt fast att vi “får se välfärden kollapsa när den behövs som mest”, som om detta vore ett oomtvistligt faktum.

Men är den svenska välfärden verkligen på väg att kollapsa? Just nu, under pandemin, är den hårt ansträngd, men en kollaps? Före coronautbrottet, under 2019, gick staten, kommunerna och regionerna sammantaget med ett överskott på 124 miljarder kronor. Statens budgetöverskott var totalt 112 miljarder kronor. Inget land med en välfärdskollaps har så enorma överskott. Hur man använder pengarna kan alltid diskuteras, men bilden av ett Sverige som dräneras på resurser på grund av en massinvandring stöds inte av fakta.

Och även om Sverige har haft det tufft med blottlagda brister inom äldrevården och alldeles för många dödsfall, är det också så att inget land med en välfärdskollaps klarar av att ha en sjukvård där man sedan i mars sett en halvering av den andel som dör efter att ha lagts in på sjukhus med covid-19. Prisbelönte journalisten Emanuel Karlsten skriver att “resultatet är ett styrkebesked för svensk sjukvård och all dess personal” men noterar att studien från Socialstyrelsen närmast “passerat obemärkt förbi”.

När SD påstår att välfärden kollapsar, samtidigt som extremt hårt arbetande anställda på våra sjukhus lyckas halvera antalet inlagda som dör i covid-19, är det inget annat en skymf mot den svenska sjukvården och allt det fantastiska arbete som görs där under stor press. Och, som av en händelse: en fjärdedel av de som står bakom denna makalösa bedrift är födda utomlands!

Naturligtvis är det sannolikt så att vi faktiskt hade stått inför en riktig kollaps utan alla de invandrare som jobbar med att vårda och bota svenska medborgare runtom på landets sjukhus och vårdcentraler. Var fjärde läkare idag har invandrarbakgrund. Detta faktum talar SD förstås inte om.