Magstark whataboutism att kritisera tonläget mot Sverigedemokraterna

På sistone har det förekommit en massmedial diskussion om tonläget mot Sverigedemokraterna. Läs det igen. Tonläget mot Sverigedemokraterna. Man baxnar.

Det är inte så lite magstarkt att vi ska uppehålla oss vid att en handfull socialdemokrater uttryckt sig kritiskt, och möjligen något tillspetsat, mot SD när vi alla vet att den typen av “tonläge” är SD:s egen paradgren. Det känns igen från barndomens sandlåda, där den som under hela rasten ägnat sig åt elakheter plötsligt, när läraren dyker upp, storgråter och pekar ut sitt mobbningsoffer som den skyldige.

Det räcker med att göra ett besök på sajten sd-citat.nu för att få tillräckligt med bevis för att SD:s teatraliska upprördhet är ren och skär whataboutism. Retoriskt vrider och vänder man på sammanhangen för att beskriva verkligheten annorlunda. ”Socialdemokraternas koordinerade smutskastning av oss är ett lika genomskinligt som taffligt försök att skifta fokus från regeringens egna misslyckanden,” påstod Jimmie Åkesson i Aftonbladet. Men samtidigt är ju Jimmie Åkessons kritik ett minst lika taffligt, och löjeväckande genomskinligt, försök att “skifta fokus” från det egna partiets smutsiga byk som är proppfull av rasistisk retorik, rena lögner och ett oerhört hört tveksamt “tonläge”. Ta bara en titt – om du orkar – på SD:s egen propagandakanal på Youtube, Riks.

Det här är whataboutism på den högsta nivån. För den som behöver andra exempel på detta retoriska grepp – SD:s paradgren – är riksrätten mot Donald Trump ett gott exempel. Där var hela försvaret uppbyggt kring att undvika anklagelserna mot Trump, och istället säga att demokraterna minsann också brukar uttrycka sig vårdslöst.

Idag publicerades nyheten om den stora mängd hot och hatiska brev som drabbar tjänstemän vid Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter. Nyligen bestämde sig professor Jonas F Ludvigsson för att sluta forska om covid-19 efter att han fått mängder med påhopp och hot i sociala medier. Det är ingen hemlighet att det i SD-vänliga grupper förekommer enormt mycket av den här typen av hat.

Krokodiltårarna klär dig inte, Jimmie. Om du ger dig in i matchen, med din egen tuffa retorik, får du väl tåla en och annan “jabb” tillbaka. Och sedan kan du ta itu med att städa framför egen dörr och fundera på varför det är bland dina anhängare som problemet med näthat är så utbrett. Snacka om problematiskt tonläge!