SD har samma demokratiska möjligheter som andra partier

Den senaste tidens retorik om att SD skulle ha hållits utanför alla politiska samtal är, om något, “trams”. Precis som alla andra partier har SD inflytande i förhållande till hur många som röstat på dem, och man har ledamöter i alla riksdagens 15 utskott – det är där de politiska samtalen förs! Oavsett storlek på offerkofta är inte SD uteslutna från de samtalen. Vi har demokrati. På bilden: justitieutskottet, med sina tre SD-ledamöter. De är inte belagda med munkavle.

Däremot finns det finns inget som säger att andra partier är skyldiga att bjuda på tårta och börja umgås på tu man hand med ett visst parti, utanför de demokratiska systemen.

Om ett parti lägger fram ett förslag som SD röstar för, är det inte så mycket man kan göra åt det. Det är en sak.

Men det är något helt annat att plötsligt öppna dörren på vid gavel för budgetförhandlingar med SD. Då snackar vi kohandel och ett intimt, detaljerat samarbete. Och då måste man gå med på vissa krav från ett i grunden rasistiskt parti för att få igenom delar av sin egen politik.

Det, mina damer och herrar, är den springande punkten.

Här är, för övrigt, listan på alla riksdagens utskott. Se där, gott om SD-politiker som får delta i det politiska samtalet, helt enligt demokratiska spelregler.