Kanye Wests kampanjrådgivare uppges ha hjälpt SD att bli mer ‘mainstream’

Skärmdump från Vice Magazine.

Den republikanske rådgivaren Gregg Keller har tjänat 1,3 miljoner dollar på att hjälpa rapstjärnan Kanye West i det amerikanska presidentvalet. Men Keller har också ett förflutet som coach åt Sverigedemokraterna, avslöjar Vice Magazine i ett djuplodande reportage. Keller ska ha hjälpt SD att bli mer “mainstream” när partiet under “senare år reformerat sin image, tagit bort de mer extrema inslagen för att bli mer allmänt accepterat.”

Vice Magazine gör en stor nyhet av att Kanye West anlitat samma person som tidigare hjälpt SD eftersom det svenska partiets “huvudsakliga plattform är motståndet mot invandring och multikulturalism”.

Tidningen har bland annat talat med Expo, som säger att SD handlar om mycket mer än främlingsfientlighet, islamofobi och invandringsmotstånd. “De har en stark nationalism och en vision om att nationen ska återfödas i homogen form,” säger Jonathan Leman på Expo.

Enligt Vice har målet med att Kellers arbete för Kanye West varit att stjäla röster från Joe Biden och därmed öka Donald Trumps möjligheter till omval. Men huvuddelen av artikeln handlar om Gregg Kellers samröre med SD.

Vice publicerar bildbevis där Keller skålar med Tobias Andersson (ansvarig för SDs handelspolitik) och berättar att han har flera SD-vänner på Facebook. #inteimittnamn hittar bland andra Mattias Karlsson, Oscar Sjöstedt och Charlie Weimers i Kellers vänlista.

Tobias Andersson bekräftar för Vice att han träffade Keller i samband med att denne besökte Sverige för att prata om “kampanjtaktik” i en utbildning organiserad av the Leadership Institute, en non-profitorganisation som sedan 1979 fortbildar konservativa aktivister. Enligt Vice är det högst troligt att SD bekostat Kellers besök i Sverige. Andersson ska också ha träffat Keller i samband med the “Concervative Political Action Conference”, ett evenemang där han bland annat ska ha ätit middag med Steve Bannon, Donald Trumps före detta chefsstrateg och mannen bakom propagandaorganet Breitbart.

Greg Keller har inte kommenterat uppgifterna i Vice avslöjande, men avfärdar det hela på Twitter genom att påpeka att hans arbete varit frivilligt och att “vi lever i en dum tid”.

LÄS HELA ARTIKELN PÅ VICE MAGAZINE HÄR!

Uppdatering 200917: Mattias Karlsson hoppas på Donald Trump i USA-valet (Dagens Nyheter)