Ny forskning: Motsägelsefull retorik när SD pratar om vi och dem

SD-Kuriren inför EU-valet 2014.

Intressant ny forskning som publicerades i ”European Journal of Cultural Studies” i december analyserar Sverigedemokraternas “vi-och-dem”-retorik. Forskare vid Lunds Universitet och universitetet i Jyväskylä i Finland har studerat retoriken i SD-Kurien (Sverigedemokraternas numer nedlagda medlemstidning) och Perussuomalainen (finska Sannfinländarnas motsvarighet). ”Det är i de egna medierna som partierna kan framställa sig på det sätt de själva vill,” förklarar forskarna.

Studien blottlägger hur motsägelsefull SD:s retorik är. Att partiet vill återskapa det traditionella svenska ”folkhemmet” byggd på en gemensam värdegrund känner vi ju till. Forskarna skriver att SD ”försöker avleda uppmärksamheten från partiet nynazistiska rötter genom att hävda att man har står på ‘kulturellt nationalistisk grund med socialkonservativa inslag’. I SD-retoriken hotas ‘den stolta välfärdsstaten’ av den ‘okontrollerade invandringen’.

Forskarna noterar här det paradoxala i att ”de andra” (som utgör hotet) ofta handlar om muslimer, men att ”vi” sällan utgörs av kristna. Religion ställs inte mot religion utan mot något annat, bredare. Snarare ingår kristendomen som en mindre del av ”svensk kultur” och ”svenska traditioner”. 

En annan intressant paradox i SD:s retorik är att den muslimska ”massinvandringen” skulle föra med sig kvinnofientliga inslag som hedersmord, kvinnlig könsstympning, religiöst våld mot kvinnor, gängvåldtäkter och homofobi. Men samtidigt som detta vurmande för jämställdhet förekommer när SD talar om hotet från ”de andra”, ser partiet feminism som något ”onödigt eller rentav farligt för den svenska familjen”, enligt forskarna, som också särskilt noterar att SD-Kuriren beskrivit abort som ”kvinnans misslyckande gentemot familjen” och ”ett svek mot deras plikt gentemot den svenska nationen”.

Forskarna noterar att den ideologi som präglar SD-Kuriren har varit konstant under hela den period från vilken tidningen studerats (2009-2014): det handlar om att återskapa folkhemmet (”vi”) och att utestänga muslimerna (”de andra”). De noterar också att de flesta andra partierna i Sverige sedan flyktingkrisen 2015 närmat sig SD:s förhållningssätt till invandringen. En del ”partier har till och med argumenterat för att ’svenska värderingar’ är en nödvändig sammanhållande faktor”, skriver forskarna i sin sammanfattning och avslutar: ”Det tycks som om SD-Kuriren har fungerat som ytterligare en kanal för att normalisera Sverigedemokraternas ideologi.”

Läs hela artikeln, författad av Ov Cristian Norocel, Tuija Saresma, Tuuli Lähdesmäki och Maria Ruotsalainen, här!