Youtube stoppar SD-megafonen Samhällsnytt

Skärmdump från Samhällsnytt.

En av Sverigedemokraternas främsta propagandakanaler, Samhällsnytt, har stött på patrull på Youtube. Redaktionen uppger att Youtube raderat deras video från koranbränningen i Malmö, och att Samhällsnytts kanal på Youtube nu fryses i sju dagar.

Enligt en skärmdump som Samhällsnytt publicerat skriver Youtube att videon tagits bort eftersom den kan anses bryta mot reglerna om hatiskt innehåll.  “Vad Youtube inte verkar förstå att vår rapportering är ett led av att vi är en tidning med utgivningsbevis, som rapporterar om händelser i vår omvärld,” protesterar Samhällsnytt, som överklagat beslutet.

Mathias Cederholm, som driver Facebookgruppen “Källkritik, fake news och faktagranskning”, menar dock att i ett inlägg att “för den som läser Youtubes regler för användare så är knappast beslutet förvånande, med tanke på t.ex. vad som sades, och vad som stod på tröjor, i samband med de filmade aktionerna. Youtube har sedan länge regler mot ‘hate speech’ och liknande, och även om Youtube länge kritiserats för en minimalistisk uppföljning av sina regler så har man faktiskt stegvis skärpt sin policy sista året.”

Cederholm uppger att Youtube under förra kvartalet tog totalt bort 11,4 miljoner videor. “Samhällsnytt är en droppe i ett stort hav av problematiskt innehåll som faktiskt mött åtgärder. I ett ännu större hav.”

Att anmäla hatiskt innehåll på sociala medier är av största vikt för att motarbeta rasism, främlingshat och – i förlängningen – även Sverigedemokraterna. Länken mellan Samhällsnytt och SD är otvetydig då den drivs av Föreningen för sverigevänliga intressen där Kent Ekeroth sitter i styrelsen. Ekeroth har själv skrivit nationalistiska texter på sajten.

(Något märkligt uppger Samhällsnytt att det är i Rosengård den borttagna videon filmats, men enligt uppgifterna från Youtube är det, enligt rubriken på videon, från Rinkeby materialet ska ha kommit).