Absurt när en partiledares uppgift är att ‘hålla rent’ från rasism

Vi som följer och granskar Sverigedemokraternas obegripliga framfart i den svenska politiken suckar ofta uppgivet. Den trötta reaktionen kommer oftast antingen om ytterligare en SD-politiker åtalas för ett brott – eller när ännu en uttryckt sig rasistiskt, nazistiskt eller fascistiskt.

För det händer ju så ofta. Känslan av att det här är vardagsmat gör situationen än mer deprimerande och frågan som alltid infinner sig är: hur är detta ens möjligt? Hur kan en femtedel av väljarkåren, i värsta fall en fjärdedel, tycka att detta är okej? Röstar man på SD, då skiter man i att detta förekommer. Då gör det inget att det parti som skriker mest om kriminella gäng själva är kriminella. Då gör det inget att man har politiker som översätter ‘sieg heil’ till svenska och kallar sig för ‘arisk krigare’, delar inlägg från nazister eller sprider grova hatbilder på statsministern.

Är det ingen som hör hur fullständigt absurt allt är när Jimmie Åkesson, som alltså leder ett av landets största partier, i SVT:s Aktuellt på bästa sändningstid säger att hans uppgift är att “hålla rent när sånt här uppdagas”. Hur är det överhuvudtaget möjligt att en svensk partiledare ska behöva ha till uppgift att hålla rent från rasism och nazism i sitt eget parti?

Leder du ett politiskt parti i ett demokratiskt samhälle bara ett par generationer efter förintelsen ska detta inte behöva ingå i dina uppgifter – det borde vara en fullständig självklarhet att detta inte förekommer. Enligt Aktuellt handlar det om 300 personer som lämnat eller tvingats lämna SD på grund av sådana här “oacceptabla händelser”.

Men normaliseringen är här. Och de tuffa frågorna, som nog skulle behöva vara ännu tuffare, duckas med hjälp av retoriska grepp. Hur kommer det sig att den här typen av människor – rasister, nazister, fascister – lockas till just Sverigedemokraterna? Jaha, då svarar Jimmie med en axelryckning att “det dyker upp extremister” i hans parti, precis som det funnits islamister i Socialdemokraterna.

Skillnaden, Jimmie, om du nu inte är medveten om ditt eget partis historia, är att SD bildades av extremister. Kanske är det inte så konstigt att nazister dras till ett parti som bildades av nazister. I min värld är det en av få saker som är logiska med SD.

Vi som är genuint rädda för att detta parti ska få reell makt i svensk politik kommer att fortsätta granska, bevaka, sucka över, och försöka ta fighten och argumentationen. Ge mig en enda bra anledning till att vi ska ha ett parti fullt med rasister vid makten. Kan du hitta en enda bra anledning, då är du rasist du också.