Uttalandet om invandring som en belastning ett hån mot varje hårt arbetande invandrare

När moderatledaren Ulf Kristersson nu “tar bladet från munnen” och påstår att invandringen i Sverige har blivit en belastning talar han med samma tunga som SD:s Jimmie Åkesson. Plötsligt är det enligt Kristersson “uppenbart” att invandringen ligger bakom problem som kriminalitet, hedersproblem, sociala problem och trångboddhet. “En mycket, mycket hög andel av detta handlar om invandring sen det är ingen tvekan om att det finns annan brottslighet också,” sa Kristersson i Sveriges Radio apropå de senaste årens många skjutningar.

Men det är väl ändå inte invandringen som helhet som är en belastning för Sverige, utan möjligen en liten men besvärlig del av den? Hur stor andel av våra invandrare springer omkring och skjuter ihjäl folk? Den andelen är mikroskopisk. Ändå drar “den vuxne i rummet” alla över en kam. Det är när man gör så som rasism uppstår. 

För ordningens skull bör påpekas att även en liten del av infödda svenskar är en belastning för samhället, men inte skulle Kristersson påstå att svenskarna har blivit en belastning?

Självklart känner sig alla hederliga, hårt arbetande invandrare som drar sitt strå till stacken – kanske utlandsfödd vårdpersonal som räddat livet på hundratals svennar under pandemin? – enormt påhoppade och provocerade av Kristerssons sällsynt klumpiga retorik. Semantiker kanske försvarar uttalandet med att M-ledaren pratar om invandring, inte enskilda invandrare, men kom igen! Såklart att varje enskild invandrare känner sig träffad.

Flera gånger på denna sida har vi återkommit till en undersökning som visar att endast 1,6 procent av invandrarna i Sverige begår brott. När 98,4 procent av våra invandrare är laglydiga medborgare blir det barockt att tala om invandringen som en belastning och hänvisa till kriminalitet.

SD har enligt forskning vunnit väljarstöd på grund av människors rädsla för brott, snarare än den faktiska brottsligheten. Enligt den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) tror hela 80 procent av befolkningen att brottsligheten ökat under de senaste tre åren – trots att antalet anmälda brott per 100000 invånare minskat under samma period. Det är uppenbart att Moderaterna nu försöker kopiera samma koncept.

Kristersson talar också om en misslyckad integration av invandrarna. Det är en något mer relevant frågeställning, kan man tycka. Men samtidigt blir den en del av ett hyckleri, eftersom Kristerssons eget parti varit med om att utforma den svenska integrationspolitiken. Men är det invandringens “fel” att vi misslyckas med integrationen? Nej. Det är faktisk politikernas fel.

Det blir allt mindre trovärdigt att ett regeringsalternativ med Kristersson skulle exkludera ministerposter och reellt inflytande för Sverigedemokraterna. Sakta men säkert förvärvar M-ledaren SD:s retorik som om den vore hans egen, trots att han ganska nyligen kritiserat liknande ordval när de kommit från SD. Det är sorgligt, men bevisas gång på gång, att Kristerssons ord inte är att lita på.

Här på Inte i mitt namn-sidan har vi under lång tid försökt fokusera våra texter på att granska SD, men när andra partier nu talar med samma röst som SD går det inte längre att undvika att även tala om, granska och kritisera SD:s framtida samarbetspartners.