Händelserna i USA en varningssignal

Det vi sett i USA nu är vad det leder till i slutänden när man utmålar fakta som fake news, och sedan sprider uppfattningar och åsikter som om de var fakta. Man skapar en misstro till media och lyssnar hellre till sociala medier och de som skriker högst. Man utmålar andra som mindre värda (läs tiggare, flyktingar, politiker som inte håller med om ens åsikter, andra människor med olika åsikter än ens egna).

Fem personer har hittills avlidit i följderna av stormningen av kongressen. Högerextrema grupper (bl a Proud Boys) dras till den retorik som förs fram, och de var givetvis där och bland de som tog till våld. Konspirationsteorier flödar och grupper som QAnon dyker upp i folkmängden (många av de som stormade kongressen sympatiserade och flaggade sin tillhörighet med just dessa).

Några personer reste till och med en galge (en sådan för avrättning) utanför kongressen. Man ropade ”häng Pence” för att den sittande presidenten sagt att han skulle få det ‘not so good’ om han inte överskred sina befogenheter och meddelade Trump som vinnare. Kanske var det Pence galgen var till för för att han följde valsystemets regler och godkände Biden som president. I ett val där Biden fick mer än 7 miljoner fler röster än Trump, som även av de lokala staternas republikanska ledning meddelats varit de säkraste någonsin.

Folk gick in i kongressen med vapen, full militär mundering och utrustning för att binda och skada (kanske till och med, enligt uppgift från polisen, mörda politiker). Journalister misshandlades och fick sin utrustning förstörd. Bland de som ingick i den här mobben fanns bl a några styrande Trumpvänliga republikanska politiker. Trump talar om stulet val. ”Stop the steal” gapar han, och sedan hans följare på dessa ”rallies” och häromdagen när de stormade kongressen skrek de (gammal som ung): Stop the steal… medan de själva försökte göra just detta: stjäla valet från den som regelrätt vunnit.

Trump beordrade under sin tid vid makten att flyktingbarn skulle separeras från sina föräldrar. Muslimer skulle hållas utanför landet, man ville inte ha in ”terrorister”. En del amerikanska medborgare blev t.om fast utomlands efter semester på grund av detta (för att de var just muslimer) tills kongressen hävde beslutet. Man skulle stänga gränsen. ”Build a wall”. Mexikaner var ju våldtäktsmän och de tänkte dessutom släppa in en hel ”karavan” av annat ”löst folk” ifrån länder i kris längre söderut.

USA är alltid tio gånger värre än resten av världen, men vad man ser här är att människor lyssnar på vad karismatiska ledare säger, enkla lösningar, speciellt om det är någon annans fel. Ord spelar roll, och vi ser samma sak hända även här i Sverige och övriga världen, men här i landet lagom på en lite lägre nivå.

I vårt land har vi också partimedlemmar som sprungit med järnrör. Åkt till Grekland för att förklara för syrier att hem till oss är ni minsann inte välkomna. En partiledare som mötte flyktingar nere på stränder med flygblad, där människorna tidigare riskerat sina liv och kommit med undermåliga båtar. Man säger att hit vill vi inte ha dem, muslimerna, våldtäktsmännen (ni vet de där som ”har det i sin essens”, våldsamheten alltså, den som inte finns här hos oss i norr).

Media ljuger säger man hela tiden (fake news!). Media är till och med ibland ”folkets fiende” säger folkvalda politiker. Håller man inte med så är man PK, del av ”sjuklövern” (ni vet de där som inte har rätt) eller mer vanligt kanske man kallas för ”vänsterextrem”, oavsett var på färgskalan man ligger.

Man ”förklarar” från politikerstolen och i media att ett parti med så många röster har faktiskt ”rätt” att vara med och bestämma, fastän det politiska systemet vare sig fungerar så nu, eller någonsin har gjort det. Folket som följer uttrycker sedan detsamma. Man lurar folket (när man inte kommit till makten) att man bestulits på sin rätt. Folket lyssnar (precis som i USA).

”Jimmie till statsminister” (som de skrek både på nätet och i TV, ibland skrev på stan). Jimmie? Ja, ni vet han som satt och sjöng roliga sånger på båten, med sina högerextrema polare? Sånger om en tidigare mördad stadsminister, ni vet?

Nynazisterna syns även här oftare (men kanske inte så mycket under pandemin) på gatorna och tar sig plats. Vi såg dem här i centrum lite då och då. Vid några tillfällen gick det illa, misshandel och vid annat tillfälle gick det alldeles för illa. De dras till partiet som inte är med i sjuklövern. Det där partiet som inte är främlingsfientligt, men som har en vitbok som snart skulle kunna ges ut som pocket. Det där partiet med rötter i BSS (Bevara Sverige Svenskt) och andra mörka rötter, men som vill visa sig vara ett folkets parti.

Människor röstar på dem, precis så som man röstade på Trump. De säger ju ”bra saker” (precis som Trump), visst ”trampar de i klaveret” ibland (precis som Trump), men det är ju inte ”så de menar”, bara felsägningar, snubbel på tungan liksom. Vet inte hur många gånger jag hört, till och med nära vänner, säga saker som ”hon/han är inte min statsminister” oavsett om det gällt Batra, Reinfeldt eller Löfvén och andra helt galna idéer, och faktiskt mena det, trots helt konstitutionsenliga val.

Tidigare bekanta och vänner, vanliga vettiga (?) människor, som gått över till Jimmie, uttrycker sig nu med sådant som att man har lågt IQ om man är från Afrika, eller att tiggarna utanför butikerna egentligen är rika, de vill bara inte jobba. De säger att muslimer är mördare och våldtäktsmän. Alla över en kam, ingen urskiljning. Slöja får man inte bära, säger de. De tycker att det är bra att HBTQ-flaggan inte hissas. Vi och de. Splittring i samhället upplevs som bättre än samarbete och försök till samförstånd.

Det vi ser i USA bör seriöst ses som en varningssignal på vart den här retoriken kan leda, om bara tillräckligt många lojala människor sluter upp och förgås i ”sanningen” som de karismatiska ledarna för fram. När åsikter blir till fakta, kan det bli farligt. Jag har aldrig sett så många personer byta åsikt diametralt, till det raka motsatta, som hos republikaner mellan i onsdags innan attacken, och sedan i onsdag kväll efter attacken. Man vill inte förknippas, när det väl händer något, men fram tills dess lunkar man på som vanligt, kallar andra för PK, vänsterextremister, sjuklöver, ignorant och verklighetsfrånvänd som lyssnar på ”fake media”, samtidigt som varje obskyr bloggare blir en sanningssägare.

Brukar inte svära så ofta, men vart fan är vi på väg?