Dimridåer när Jimmie Åkesson plötsligt påstår att SD bedriver integrationspolitik

SD brukar aldrig prata om att förbättra integrationen. Ordet finns inte ens med i partiets principprogram. Men nu, helt plötsligt, pratar Jimmie Åkesson om ett politiskt förslag med en ”integrationsaspekt”.

I måndagens “Aktuellt”-debatt mellan SD-ledaren och Märta Stenevi (mp) fick Åkesson 50 procent mer tid att prata än sin debattmotståndare. Han påstod då att Sverige behöver ”en kravbaserad integrationspolitik där man kvalificera sig till olika typer av rättigheter och förmåner i det svenska samhället.”

Ingen ska tro att detta retoriska skifte sker av en slump. SD:s budgetförslag är nämligen mer uppenbart rasistiskt än de man tidigare lagt. SD skruvar upp tonläget, och lägger fler skarpa förslag som handlar om att Bevara Sverige Svenskt. Partiet har dock jobbat hårt på att försöka tvätta bort rasiststämpeln och då måste man marknadsföra ett sådant förslag med fina ord som ska ge sken av att partiet faktiskt bryr sig om integrationen. Men detta är inget annat än skitsnack. SD vill assimilera, inte integrera, invandrare i det svenska samhället.

SVT:s (och många andra nyhetsförmedlares) rubrik om förslaget är förenklad, rentav felaktig. Begränsningarna som SD föreslår omfattar nämligen ”individer som inte är medborgare i Sverige eller i ett EU/EES-land”. Det betyder att förslaget ”bara” drabbar invandrare från exempelvis länder som Syrien, Afghanistan och Somalia. Är du en hederlig vit europé får du fortfarande bidrag även om du inte är svenska medborgare. 

Hur detta förslag inte skulle vara rasistiskt är obegripligt. Det är dessutom inte någon åtgärd som i realiteten kommer att spara några pengar åt staten: De föreslagna förändringarna kan leda till att kommunernas kostnad för försörjningsstöd ökar vilket innebär att den statliga ersättningen till kommunerna behöver öka om de föreslagna förändringarna ska vara kostnadsneutrala på kommunnivå,” skriver SD själva i sitt dokument ”Gör din plikt, kräv din rätt: En uppvärdering av medborgarskapet”. Ni ser själva här bredvid hur pamfletten utformats grafiskt. Detta är inte ett skämt; publikationen är purfärsk men ser ut att vara 100 år gammal. På den gamla goda tiden, liksom. 

Nyss nämnda ”rapport”, som alltså syftar till att ”bosättningsbaserade förmåner i socialförsäkringen i högre utsträckning än i dag ska kunna begränsas till svenska medborgare och medborgare i EU/EES-länder”, innehåller för övrigt inte heller den ordet integration en enda gång. Ändå står Jimmie Åkesson på bästa sändningstid står i SVT och påstår att allt detta handlar om att vilja införa integrationsfrämjande politik. Det är patetiskt, vilseledande och lögnaktigt.