Det är Ulf Kristersson och Ebba Busch som är oss svaren skyldiga

Stefan Löfven är “Sveriges på Donald Trump” och ger bilden av en “envåldshärskare”. Han påstås splittra och dumförklara landets befolkning.

De häftiga reaktionerna på statsministerns intervju i SVT:s 30 minuter kom inte som någon överraskning. Trots att SD, M och KD ägnar större delen av sina vakna timmar åt att konsekvent kritisera i princip allt som sker under regeringens regi, är det tydligen så att det bara handlar om ett ”maktpolitiskt spel” (Ebba Busch), ”smutskastning” (Ulf Kristersson) och ”dåligt debattklimat” (Jimmie Åkesson) när S-ledaren luftar sin oro över vilket inflytande SD skulle få i en tänkt högerregering.

Att ägna sig åt whataboutism som debatteknik är något som SD gör regelmässigt. Trots att partiet driver TV-kanaler med extremt högt tonläge, lägger ut FB-inlägg som göder hatiska kommentarsfält och har företrädare på allra högsta nivå som inte är kända för att hålla särskilt god ton, sätts en spegel upp och kritiken mot SD riktas om så att motståndaren bemöts med samma argument. Whataboutism och populism tycks alltid gå hand i hand.

En enkel analys av SVT-intervjun visar att Löfvén faktiskt aldrig rakt ut sa att demokratin hotas av en borgerlig regering, som både politiker och debattörer nu slarvigt påstår. Löfven sa till och med att han ”litar på att Ulf Kristersson är demokrat” – frågan handlar om vad som händer om denna demokrat lierar sig med SD. Och frågan är verkligen i högsta grad motiverad.

Samtidigt är det närmast absurt att SVT:s journalist tycker att det är Stefan Löfven som ska svara på vad som händer om SD hamnar i en högerregering. Den frågan ska ju rimligtvis ställas till M och KD.

Istället för att närmast kvävas i sina egna offerkoftor borde både Ulf Kristersson och Ebba Busch ge väljarna besked om vilka eftergifter de är beredda att göra för att få SD:s stöd. De vill ju så gärna prata sakpolitik. Ulf och Ebba, det är inte bara statsministern som undrar. Vi är många som är djupt oroade över vad ett regeringssamarbete med Sverigedemokraterna kan resultera i. Sannolikt är vi miljontals svenskar som skruvar på oss. Ni är oss svaret skyldiga. Varsågoda, nu har ni er chans att lugna alla oss som är oroade.

Vad är det för politik som SD kommer att få genomslag för i ett eventuellt regeringssamarbete? Vilka delar av deras politik är otänkbar för M och Kd att inlemma i en kommande statsbudget? Om ni behöver påminnas om vad som föreslås i en SD-budget har vi sammanfattat det hela här

Oron för ett parti som upprepade gånger hyllat Ungern (Jimmie Åkesson verkar ha missat detta), som vill kalla SVT-chefer till riksdagen eller som kallar islam för en ”avskyvärd religion”, är högst legitim. Men det finns också mer direkta sakpolitiska frågor att ta på allvar.

• Tycker M och KD till exempel att man ska skära ner kraftigt på folkhögskolornas verksamhet?

• Tycker M och KD att man ska dra ner på alla anslag till integrationssatsningar?

• Tycker M och KD att man ska ha ett totalstopp för ”all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning”? Är det rätt att beskylla invandringen för brottsligheten i samhället, när över 98 procent av våra invandrare ändå är laglydiga medborgare?

Som sagt, Ulf Kristersson och Ebba Busch: det är ni som är oss svaren skyldiga.