Dags för SD-kritiska väljare inom M, KD och L att visa att man menar allvar

Splittringen inom Liberalerna inför helgens beslut om att öppna upp för ett samarbete med Sverigedemokraterna har dominerat nyhetsflödet på sistone. Men i det nya högerblocket är det långt ifrån bara L-väljare som är negativa till ett samarbete med SD. Det finns ett motstånd även inom M och KD. Och det är folket och väljarna som har makten! De väljare inom M, KD och L som inte vill ha ett samarbete med SD har nu chansen att visa att man menar allvar. Det är 532 dagar kvar till riksdagsvalet: då kan du som väljare göra verklig skillnad.

Enligt förra veckans DN/Ipsos-undersökning om väljarnas syn på SD, är även väljare inom KD och Moderaterna kritiska till att vara beroende av SD för att få igenom sin politik. 21 procent av de moderata väljarna och 13 procent av KD-väljarna är negativa till SD.

Ett scenario där dessa väljare faktiskt lämnar sina partier är ingen omöjlighet. Jag tror (och hoppas) att SD-frågan har en större tyngd för väljarna än vad de här partierna kanske tror, nu när en regering sittandes i knät på Jimmie Åkesson hägrar, trots alla forna löften om att aldrig ingå några samarbeten med SD. Om de väljare som tycker att frågan om ett SD-samarbete verkligen är viktig, kanske till och med en ”deal-breaker”, då kan man hysa vissa förhoppningar om att dessa väljare kanske väljer något annat parti som inte tänker ingå några SD-samarbeten.

Tanken svindlar: tänk om de allihop (!) överger sina partier nu när partierna sålt sin själ till SD? Skulle hälften av L-väljarna lämna sitt parti hamnar L långt under riksdagsspärren, kring 1,5 procent. Om KD:s SD-fientliga väljare lämnar partiet, hamnar de nånstans mellan 3,5 och 4 procent. Och om Moderaterna skulle tappa den femtedel av sina väljare som är mot ett SD-samarbete, då får M inte 22 procent i väljarstöd, utan bara 18. Och då är det lite som talar för att det blir en regering som SD kommer att kunna ha inflytande över.

Det som skulle kunna motverka en sådan väljarflykt är att en del av SD:s väljare går över till M eller KD. Men sammantaget påverkar det ju inte väljarstödet för de två blocken i riksdagen.

Att åtminstone en del av M, KD- och L-väljarna skulle lämna sina partier och kanske välja Centerpartiet eller Socialdemokraterna istället, det är inte omöjligt givet den situation som nu råder. För många av oss är SD-frågan så viktig att den faktiskt överskuggar det mesta. Det handlar om mer än sakpolitik; det handlar om vår nations och vår demokratis framtid.

Det är du som väljare som har makten i din hand. Använd den klokt!